Krémová špenátová polévka se zastřeným vejcem

Krémová špenátová polévka se zastřeným vejcem
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    40 min

Říká se, že špenát nahradí polovinu lékárny. Polévku připravuji hlavně na podzim a v zimě, kdy nás polévka nejen prohřeje, ale navíc doplní vitamíny.

Krémová špenátová polévka je jednoduchá polévka, kterou připravíte z čerstvého i mraženého špenátu. V případě použití čerstvého špenátu použijte 1 kg čerstvých listů a v případě mraženého špenátu vám postačí 500 gramů. Polévku není potřeba zahušťovat, stačí, když do základu přidáte brambory a škrob krásně polévku zahustí. Na porci do polévky přidávám zastřené vejce, které zastoupí v pokrmu bílkoviny. Díky tomu je špenátová polévka vhodná i jako zdravá večeře.

Suroviny na krémovou špenátovou polévku

Suroviny na krémovou špenátovou polévku:

  • 500 g mraženého špenátu (1 kg čerstvého)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce ghí / olej
  • 4 stroužky česneku
  • 1 litr vývaru / vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 střední brambory
  • 4 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • trocha pažitky na ozdobu

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy krémové špenátové polévky

  • Pokud máte čerstvý špenát, doporučuji jej blanšírovat, tedy ve vroucí vodě čerstvé listy povařte 2-3 minuty a poté je ihned dejte do studené vody. V případě mraženého špenátu jej jen vyndejte a nechte povolit.
  • Na 2 lžících přepuštěného másla si orestujte cibuli najemno dozlatova. Přidejte drcený kmín a špenát. Vše zalijte 1 litrem vývaru nebo vodou a osolte.
  • Do hrnce přidejte oloupané a pokrájené brambory a vše pod pokličkou vařte do změknutí brambor. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, nařeďte ji vodou.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do polévky česnek a vše rozmixujte na hladkou směs.
  • Nakonec polévku zjemněte smetanou ke šlehání a přidejte špetku muškátového oříšku.
  • Pošírované vejce připravíte tak, že ve velkém hrnci přivedete k varu vodu, přidáte 1 lžíci octa a vytvoříte uprostřed hrnce vír. Do víru vlijte z mističky rozklepnuté vejce. Vír by měl bílek obalit kolem žloutku. Jakmile bílek ztuhne, hrnec odstavte a 3 minutky nechte vejce ve vodě. Poté vejce vylovte a podávejte do talíře s polévkou.
  • Já ještě vejce posypu čerstvou pažitkou.

Chutnala vám krémová špenátová polévka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Krémová špenátová polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..